Permacultuur Ontwerp Cursus

Komende cursussen:

In 9 maandelijkse curusus blokken van twee dagen leer je de basis van Permacultuur en de toepassing in de praktijk. Hoofddocent is Linder van den Heerik, in verschillende blokken bijgestaan door gastdocenten die expert zijn in hun veld.

In de cursus maak je grondig kennis met de ethiek van de permacultuur, met de ontwerpprincipes en met manieren om die op verschillende situaties toe te passen: tuinen, woningbouw, waterbeheer, sociale verbanden, economie, enzovoort.

In de cursus wordt klassikale kennisoverdracht afgewisseld met discussie, oefeningen in kleine groepen, film en praktijkwerk; deelnemers werken individueel of met anderen ook tussendoor aan een ontwerp voor een zelf gekozen locatie. Ook is er ruimte voor eigen inbreng en initiatief van deelnemers. De cursus wordt afgesloten met een grote gezamenlijke ontwerpoefening.

Theoretische inhoud:

  • Introductie Permacultuur
  • Bodem
  • Planten
  • Bomen
  • Water en klimaat
  • Ontwerpmethodes
  • Ecologisch bouwen en energie
  • Sociale Permacultuur

Informatie

Na het succesvol afronden van de PDC krijg je een certificaat uitgereikt. De criteria voor het verkrijgen van het certificaat zijn: 85 % aanwezigheid, ingeleverd huiswerk, verslag van ontwerp eigen project en actieve deelname aan het groepsontwerp.

De cursusdagen zijn op vrijdagen van 10.00u tot 21.00 (na het avondeten: film) en zaterdagen van 9.30u tot 17.00u.

Voor meer informatie over de locaties en kosten zie:

Permacutluur Ontwerp Cursus AmsterdamPermacultuur Ontwerp Cursus Rotterdam
Permacultuur Ontwerp Cursus Den Haag

Projectmogelijkheden
Er zijn al verschillende projecten waar cursisten hun eigen ontwerpproject op zouden kunnen baseren en uitvoeren. Ook kunnen we helpen bij het vinden en realiseren van nieuwe (tuin)projecten. We beschikken over veel ervaring en een uitgebreid netwerk.

Moestuinieren?
In deze ontwerpcursus komt de moestuin aan de orde als voorbeeld van een toepassing, niet als hoofdmoot. Moestuinieren volgens de permacultuur principes kun je leren in een specifieke cursus. Zie daarvoor: Natuurlijke Moestuin Cursus

Wat is Permacultuur?
Permacultuur biedt een weg uit de urgente problemen van onze tijd. Door de wereld weer te zien als een ecosysteem waarin alle elementen met elkaar samenhangen, door verbroken verbindingen te herstellen en nieuwe kennis te integreren.

De grondleggers van de permacultuur zagen welke principes er in natuurlijke ecosystemen werkzaam zijn, en pasten die toe op de productie van voedsel. Wat later begon men duurzame systemen te ontwikkelen die veel meer aspecten van onze samenleving omvatten.

In de Permacultuur laat men zich leiden door een eenvoudige ethiek:

zorgen voor de Aarde, zorgen voor de mens en delen van de overvloed. Deze stelt mensen in staat om verantwoordelijkheid voor zichzelf en hun omgeving te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>