Over Eetbaar Groen

Eetbaar Groenverzorgt cursussen en workshops en ontwerp, aanleg en onderhoud van eetbare begroeiing, variërend van een moestuin of fruitbosje tot de nabootsing van een compleet natuurlijk landschap. Dit volgens ecologische principes met de natuur als leermeester (zie permacultuur). Eetbaar Groen is het hoveniers bedrijf van Linder van den Heerik.

Centraal staat de multifunctionaliteit van planten in relatie tot de menselijke leefomgeving. De ontwerpen brengen het voedsel binnen de leefkring van alledag, waarbij eetbaarheid hand in hand gaat met plezier en schoonheid.

De ecologische waarde komt optimaal tegemoet aan de hoofdfunctie van het stuk groen, waardoor ieder ontwerp er anders uitziet. Zo kan een moestuin, naast voedsel opbrengen, ecologische waarde krijgen of vooral weinig onderhoud vragen. Of een hoekje struiken in de tuin zowel sierwaarde hebben als een paar keer per jaar vers fruit leveren: de smaak van verse munt en koriander uit eigen tuin is onweerstaanbaar.

Naast verschillende opleidingen tot Permacultuur-ontwerper in Nederland, Duitsland en Engeland (Patrick Whitefield) volgde ik de Docentenopleiding Permacultuur in Oostenrijk bij (Rosemary Morrow en Tomas Remiarz). Eind 2010 startte ik mijn eigen bedrijf waarmee ik inmiddels een aantal tuinen ontwierp en onderhield. Met Frans-Jan de Waard, auteur van Tuinen van overvloed, geef ik sinds 2011 cursussen Permacultuur (PDC). Naast mijn bedrijfswerkzaamheden participeer en ondersteun ik vrijwilligersprojecten en loop ik docentstages.

CV en portfolio:

  • 2008: Buurtmoestuin in Amsterdam-Zuid ,ontwerp, aanleg en managen van onderhoud en buurtactiviteiten geholpen door een team van vrijwilligers.
  • 2009: Sarphatipark in dienst van Natuur en Milieu Team de Pijp ontwerp en aanleg van het Heijmanspad, en andere ecologische, eetbare en educatieve structuren. Betrokken bij het opzetten van Transition Town de Pijp; landelijke lezingen over onderwerpen rondom duurzaamheid, Transition Towns , Permacultuur en deelonderwerpen.
  • 2010: Buitenschoolse opvang in Oegstgeest, ontwerp en onderhoud bij Kindercentrum Vuur en Vlam.
  • 2010: Buitenschoolse opvang in Oegstgeest: onderhoud en voorlichting bij het Kindercentrum het Dok.
  • 2011: Ontwerp, aanleg en onderhoud van een voedseltuin bij slow-food kok in Diemen.
  • 2011: De maandelijkse cursus van 6 maanden ‘Permacultuur in de moestuin’ in Amsterdam, in samenwerking met het project groene ruimte maken.
  • 2012 – heden: De jaarcursus Permacultuur in Rotterdam, in samenwerking met Moestuinman en transition towns rotterdam.
  • 2013 – heden: Cursus Natuurlijke Moestuin in Rotterdam, in samenwerking met Moestuinman.
  • 2014 – heden: De jaarcursus Permacultuur in Amsterdam, in samenwerking met de Permacultuurschool Nederland
  • 2014 – Cursus Natuurlijke Moestuin bij stichting Nemo in Amsterdam

Opleiding:

  • Juni 2010: Duitsland, Sieben Linden; PDC
  • Januari 2011: Den haag (jaaropleiding), Gezonde Gronden; PDC
  • Juni 2011: Oostenrijk bij Rosemary Morrow; Docentenopleiding
  • februari 2012: Engeland bij Patrick Whitefield; PDC
  • 2010 -2012 diverse snoei-, stek- en ent-specialisaties behaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>